MattiAhlstedt

Elektroniikka ja urheilu

"Suomalainen tietokonepelaaja Lasse, 22, on miljonääri! - voitti joukkueensa kanssa lähes 11 miljoonaa dollaria"

 

Viime yönä käydyn turnauksen ja siitä kirjoitettujen uutisten, jotka poikivat kommentteja Suomalaisilta puolesta että vastaan onko kyseinen suoritus urheilua laisinkaan, E-sportiksi kutsuttu eri pelikoneilla pelejä pelaavat nuoret jotka nähdään elämänsä tuhlaavina tietokoneella istuvina nörtteinä.

 

Näen että kyseisiin suorituksiin pystyminen tarvitsee erittäin tiivistä harjoittelua jonka lisäksi myös taktista ajattelutapaa ja todella hyvää tiimityöskentelyä. Nämä kolme asiakohtaa osuu kaikkiin joukkue urheilulajeihin. Mitä sitten eroa perinteisen urheilun ja E-sportsin välillä joka saa ajattelemaan ettei toinen ole toisen veroista? Se ettei se hieman pullea tai jopa liian laiha pelaaja hikoile suoritustaan tehdessä, ehkä tämäkin tullaan näkemään tulevaisuudessa kuka tietää? Tai suoritus tapahtuu osittain silmä/käsi-koordinaationa ja toinen osa tietokoneen monitorilla?

 

Kuitenkin huippu E-sports pelaajan syke kilpailutilanteessa pyörii 160-180 välillä koko puolentoista tunnin suorituksen ajan, vastaavaa urheilumaailmasta löytyy vain maratoonareilta. koordinaatiokyky on korkeampi kuin pingiksen pelaajilla. Reaktioajat on nopeampia kuin 100m juoksijoilla.  Älykkyys huippuluokkaa. Joten jokainen voi päätellä ettei joka kodista löydy E-sports huippua siinä missä uutta Usain Bolttia.

 

Media kun kirjoittaa tapahtumista niin ei artikkelit löydy urheilu-osiosta vaan erillisestä E-sports tai Digi-osiosta, ehkä hyvä vielä pitää erillään, sen verran iso kuilu sukupolvien ja mielipiteiden välillä.

 

Mutta mikä saa toisen sanomaan että "menisi oikeisiin töihin", kun jo tienaa vuodessa sen mitä duunari voi parhaimmillan tienata 10 vuodessa ja samalla luo yhteyksiä E-sportsin ympärillä toimiviin organisaatioihin joihin voi sitten uran jälkeen työllistyä. Ehkäpä se kateus että joku tekee elantonsa unelma duunia tekemällä ja tekee vielä ihan kunnolla rahaa sillä.

 

Ehkäpä näistä nuorista tulevaisuudessa löytyy ne jotka vievät Suomea maailmalle kun Lontoon MM-kisoissa 2017 ei juuri tälläisiä ole näkynyt.

 

Onnea Lasselle erittäin harvinaisesta suorituksesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Todistellaan miten nyt todistellaankin en pysty suhtautumaan tietokoneilla pelaamiseen urheiluna. Uskon että meitä on muitakin joilla on samanlainen ongelma, vanhanliiton jäseniä. Mutta aika hedelmätöntä tästä olisi kiistellä parempi että kukin tulee oskollaan onnelliseksi.
Se mistä tietokonepelaamisen kisoissa sen paremmin kuin muussakin urheilussa ja pallopeleissä ja teollisuusjohtajien palkkioissa en pidä ovat älyttömän suuret rahat jotka niissä liikkuvat.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan ennen ja 10 vuoden päästä pelaaja sukupolvi on yritysmaailmassa hyvin vahva edustaja, 15 vuoden päästä sukupolvi joka ei tunne aikaa ennen kännyköitä, tabletteja, tietokoneita ja pelikonsoleita on nuorina aikuisina. Mielenkiinnon ja kasvatuksen aiheet on täysin eri kuin 60,70 ja 80 luvulla syntyneillä joilla leluina oli käpyukoista pikkuautoihin vs. tänäpäivänä kun lapselle laitetaan peliohjain käteen tai kännykällä pokemoneja metsästämään.

Olen samaa mieltä tuosta älyttömistä rahasummista suhteessa suoritukseen, ne on karanneet käsistä. Tässä Lassen tapauksessa puhutaan kuitenkin erittäin harvinaisesta palkintopotista lajissaan, Suomessa päävoitto taisi viime assemblyillä olla 3000 euroa, uran pituus on vain muutamia vuosia 22 vuotta yläraja jos olet etelä-koreassa, 25 muu maailma. Kyse on puhtaasti inhimillisen reaktioajan hidastumisesta vanhenemisen myötä, nopeimmillaan se on 14-23 vuotiaana, joten tämäkin rajoittaa tätä urheilullisuutta, mutta osaltaan oikeuttaa sitä että taidoillaan voi tehdä tulevaisuuden turvaa lyhyessä ajassa. Joten uskon että kyse on lajin elossa pitämisestä ja seuraavien nuorten unelmien toteuttamisen kannalta tärkeä seikka.